Een Performante en Duurzame Fabriek

Het ontwerp, de bouw en de exploitatie van een nieuwe suikerfabriek op basis van bewezen efficiënte technologieën, biedt een economisch voordeel ten opzichte van de oudere fabrieken. In de zogenaamde "proces"-industrieën maakt het herontwerp of greenfield methode, een meer optimale valorisatie van energie mogelijk die moeilijk te bereiken is via de modernisering van een bestaande site. Het bouwen van een centrale gasturbine voor de productie van elektriciteit en warmte vereist voor de werking van de fabriek, voldoet aan de drieledige doelstelling van een vermindering van energieverbruik, een afname van de uitstoot van CO2 en een betere valorisatie van de bijproducten.

Luchtfoto van de nieuwe fabriek

Voor veehouders vormt de lokale beschikbaarheid van pellets een aanzienlijk voordeel omdat ze die op dit ogenblik moeten importeren of omdat ze perspulp moeten gebruiken die veel restrictiever is op het vlak van opslag, behandeling en transport. De innovatieve technologie laat toe het merendeel van de pulp te drogen met stoom, zonder stof, zonder grondstofverlies en tegen zeer lage marginale energiekosten.

Door een ongeziene energie-efficiëntie is de fabriek minder gevoelig voor de twee belangrijkste economische risico’s, zijnde een daling van de suikerprijs en/of een verhoging van de fossiele brandstofprijs.

Voor de kalkoven wordt overgestapt van steenkool en antraciet naar gas omdat de uitstoot hiervan beduidend lager is. Ook wordt afgestapt van de visie van een minicampagne en heeft men nu de ambitie om alle bieten voor de volle 100 procent te verwerken tijdens de campagne omdat dit duurzamer is op energievlak.