De Producten

Vanaf oktober 2023 zal de CoBT haar klanten suiker, melasse, bietenpulp en suikerschuimen aanbieden.

Suiker

Sacharose is een koolhydraat bestaande uit glucose en fructose dat gewoonlijk suiker wordt genoemd. Het wordt op natuurlijke wijze gesynthetiseerd door de suikerbiet door middel van fotosynthese, dat wil zeggen door de fixatie van atmosferische koolstof. (geraamd op 40 t CO2 per hectare en per jaar).

De CoBT verwacht een productie van suiker van de hoogste kwaliteit (nr. 1 en nr. 2) van 260.000 ton/jaar vanaf de productiecampagne 2023. Deze hoeveelheid zal ongeveer 1,4%

van de Europese productie vertegenwoordigen en zou voornamelijk verkocht moeten worden binnen een straal van 300 km rond Seneffe. Suiker kan in bulk, in big bags of in zakken worden geleverd.

Melasse

Melasse is het deel van het suikersap dat uit de biet wordt geëxtraheerd en niet wordt gekristalliseerd. Deze siroop bevat ongeveer 50% sacharose en wordt veel gebruikt in voedsel (voor mens en dier) en fermentatie.

Pulp

Pulp is het vruchtvlees van de biet dat ontdaan is van suiker. De CoBT verpakt het in droge vorm (pellets met minimaal 89% droge stof) en met overdruk (bulk met ongeveer 24% droge stof). Droge pulp wordt met stoom gedroogd (niet met de vlam), waardoor het een zeer hoge kwaliteit krijgt.

Schuimen

Suikerschuimen bestaan uit de kalkresten van de zuivering van suikersap. Ze worden gebruikt als een kalkmeststof om de zuurgraad van de bodem in evenwicht te brengen.