Regionale onderneming

Een lokale en niet-gedelokaliseerde coöperatie

De CoBT is een Belgische coöperatieve vennootschap die voornamelijk in handen is van haar leveranciers van grondstoffen (de bietentelers) met als productiemiddel het land van hun landbouwbedrijf. Ze kan dus niet gedelokaliseerd worden. Om levensvatbaar te zijn, moet een suikerfabriek in het hart van haar bevoorradingsstreek gevestigd zijn.

Een teelt die goed aangepast is aan onze bodem

De suikerbiet staat bij de Europeanen al eeuwenlang bekend om zijn voedingskwaliteiten en is een plant die zeer goed aangepast is aan de Belgische bodem. De ontwikkeling van de teelt heeft Europa in staat gesteld zelfvoorzienend te worden op het gebied van sacharose.

De leembodem en het gematigde klimaat met oceanische invloeden die kenmerkend zijn voor België bieden een uitzonderlijke bodem voor suikerbieten. Elk jaar staat België in de top drie van de beste voeder- en suikerbietenopbrengsten in Europa.

Terwijl de opbrengsten in andere regio’s van Europa kunnen worden beïnvloed door de gevolgen van de klimaatverandering, blijven de opbrengsten in België tot nu toe hoog en constant.

Lokale en natuurlijke producten

Suiker wordt door de biet gesynthetiseerd door fixatie van de atmosferische koolstof door middel van fotosynthese. Een hectare bieten fixeert ongeveer 40 ton CO2. Suiker wordt uit de biet geëxtraheerd door middel van osmose, wat een louter fysisch proces is. Er is geen chemische transformatie, in tegenstelling tot bij de meeste zoetstoffen